% %
%

#132 InDesign Anbefalte bildeformater til InDesign

Når du lager et InDesign-dokument kan man sette inn bilder i en rekke formater. InDesign støtter de fleste bildeformater, så vanligvis behøver man ikke å konvertere bildene til et bestemt format.

Her er likevel en oversikt over de mest vanlige raster- og vektorformatene, samt hva som skiller de:

Filendelse

Beskrivelse

Clipping Path

Spotfarger

Alpha-kanal

Transparency

.jpg/.jpeg JPEG. Format som normalt benyttes til fotografier. Det eneste formatet i denne listen hvor komprimeringen medfører kvalitetstap. Små filstørrelser.
Ja
Nei
Nei
Nei
.tif/.tiff TIFF. Jeg anbefaler å alltid velge LZW-komprimering når man lagrer i dette formatet (tapsløst og vil ca. halvere bildestørrelsen). Anbefalt bildeformat for bilder hvor du ønsker å ha optimal kvalitet. TIFF støtter layers, men layers i en tiff-fil kan ikke skrus av/på fra InDesign. Ønsker man transparency må dette spesifiseres når man lagrer filen.
Ja
Ja
Ja
Ja
.psd Photoshop-dokument. Anbefales til filer med layers. Layers kan fritt slås av/på i InDesign.
Ja
Ja
Ja
Ja
.ai Illustrator-dokument. Anbefales til vektorgrafikk.
-
Ja
-
Ja
.eps Encapsulated Postscript. Kan inneholde både raster- og vektorgrafikk. Jeg anbefaler å heller benytte ai og tiff, men man kan av og til støte på dette formatet.
Ja
Ja
Nei
Nei

Bonus-tips:

  • Man kan place PDF-dokumenter, men det er ikke nevnt i listen over da PDF ikke er ment som et bildeformat.
  • Man kan place InDesign-dokumenter (.indd) inn i hverandre!
  • Mange av formatene har en del variasjonsmuligheter, men her tar jeg utgangspunkt i standard parametre.
  • Ai og eps (når det lagres fra Illustrator) gir deg mulighet for å velge versjon. Velg alltid nyeste versjon med mindre filen skal benyttes i en setting som krever en bestemt versjon (eldre versjoner av formatene vil ha støtte for færre funksjoner).
  • Det er ikke nødvendig å konvertere bilder til CMYK (selv om dette var vanlig i «gamle dager»). Konvertering kan foregå automatisk ved PDF-generering og gir identisk resultat (dette er raskere, mer fleksibelt og gir mindre sjanser for feil).
  • Komplett liste (fra Adobe) over støttede formater i InDesign CS5.
%