% %
%

#38 Photoshop Juster hvitbalanse med Curves

«Curves» er det mest viktigste justeringslaget i Photoshop når man skal justere bilder. I Adobe-tips #35 så vi hvordan man endrer lysheten i et bilde og i #12 så vi hvordan man kan justere kontrasten. Denne uken skal vi bruke det samme verktøyet til å juster hvitbalanse på to forskjellige måter. Husk at det lønner seg å arbeide i RGB når du skal gjøre slike justeringer (så konverter bildet til RGB før du begynner).

Skjermbildene her er fra CS3, men det fungerer på samme måte i CS4 og CS5 bortsett fra at justeringsinnstillingene kommer i justeringspanelet og ikke i et eget vindu:

Curves adjustment

Metode 1: Endre hvit- og sortpunkt.

Denne metoden bør om mulig brukes først, så kan metode 2 benyttes for finjustering eller for å gjøre justeringer der metode 1 brenner ut for mye av bildet.

1. Legg til et Curves adjustment layer.

Curves I CS4 og CS5 kan du også gå til Adjustments panel

2. I curves-vinduet (adjustments-panelet i CS4 og CS5) har vi et valg som heter Channel. Trykk der, og velg rødkanalen.

Red channel

3. Hvis vi også ser på grønn- og blåkanalen ser vi at histogrammene for de tre kanalene er ganske like, men den røde og grønne er litt «smalere» enn den blå.

Channels

4. Det vi da gjør er å trekke inn hvit (og sortpunktet) for rød- og grønnkanalen. Ta det først på «feelingen» (hvitpunktet skal ligge ca. likt i forhold til histogrammet som for den blå).

Rødkanal

5. Gå tilbake på alle kanalene og finjuster mens du ser på bildet. Når vi har gjort dette for alle fargekanalene får vi ca. et resultat som dette:

Channels

6. Trykk OK for å godta. Du kan dobbeltklikke på laget hvis du vil justere mer senere.

Ekstra-tips: Hvis du trykker «Auto» vil Photoshop forsøke å gjøre alt dette for deg. Av og til gir det et meget bra resultat.

Metode 2: Endre gråpunkt

Nå er det på tide å justere mellomtonene i bildet hvis disse ikke ble bra.

1. Dobbeltklikk Curves-laget ditt (eller lag et nytt hvis du ikke har det). Hvis du ikke har noen grå områder i bildet, hopp til punkt 4.

2. Velg den grå pipetten (1), høyreklikk i bildet og velg at du skal måle på et gjennomsnitt av f.eks. 11x11 px (2).

3. Trykk så en gang med venstre museknapp på et område i bildet som skal være nøytralt grått (i dette tilfellet bakgrunnen). Unngå hvit og sort.

Curves grey sample

(NB: på dette bildet har jeg også justert kontrast, noe du ser på den svakt S-formede kurven)

3. Hvis ikke fargene blir bra kan du trykke litt forskjellige steder i det grå til du får et så bra resultat som mulig.

4. Hvis du nå ser på de tre forskjellige fargekanelene (rød/grønn/blå) ser du at vi har dratt midten av kurven opp eller ned.

curves

5. Juster manuelt det midterste punktet på kurvene for å finjustere fargen. Jeg anbefaler å trykke en gang på punktet med musen og så bruke piltastene for å justere punktet.

6. Trykk OK for å godta. Du kan dobbeltklikke på laget hvis du vil justere mer senere.

Huskeliste for hvordan man får mer av en farge:

  • Grønn: Øk grønn
  • Magenta: Senk grønn
  • Rød: Øk rød
  • Cyan: Senk rød
  • Blå: Øk blå
  • Gul: Senk blå
  • Oransje (varmt lys): Senk blå, øk rød.
  • Blå-cyan (kaldt lys): Øk blå, senk rød.
%