% %
%

#121 Photoshop Blending Modes: Mørkne

Blending ModesDette er den første av serie tips hvor jeg vil gå gjennom Photoshops Blending Modes, og se på noen smarte bruksområder. Blending Modes vil du finne igjen i mange andre programmer utover Photoshop.

Blending Modes velges vanligvis i Layers-panelet for å blande et lag med de underliggende. Mange verktøy kan også bruke Blending Modes.

Denne uken skal vi se på Blending modes som mørkner bildet.

 

 

Example layers

Darken

Darken

Darken sammenlikner hver piksel i laget (B) med det underliggende (A). Den mørkeste pikselen vil bli benyttet. Dette gjøres per fargekanal så farger vil kunne endre seg.

Multiply

Multiply

Multiply multipliserer fargeverdiene til det øverste laget med det nederste, noe som gir en mørkere farge. Multiply brukes som standard blending mode på drop shadows og andre styles som skal mørkne noe. Med Multiply blir hvitt gjennomsiktig/usynlig, og sort blir sort.

Color Burn

Color Burn

Color Burn øker kontrasten for å matche fargene til det underliggende laget (eller noe slikt). Gir ganske ekstreme resultater.

Linear Burn

Linear Burn

Linear Burn gir jevnere og penere resultater enn Color Burn og mer intense resultater enn Multiply. Linear Burn kalles av og til Subtract i andre programmer.

Darker Color

Darker Color

Darker Color sammenlikner hver piksel i de to lagene. Den mørkeste pikselen vil bli benyttet. Dette gjøres i motsetning til Darken ikke per fargekanal. Jeg anbefaler å heller vurdere Photoshops Blend If-innstilinger for å få mykere overganger.

Nyttige Bruksområder

Multiply

 1. Skygger eller andre effekter som bare skal mørkne områder, og aldri gjøre de lysere.Multiplied Shadow
 2. Fargelegge en overflate. Multiply kan hjelpe deg med å få et mer naturlig resultat i mange situasjoner. Markeringstusj
 3. Farge en innscannet strektegning. Tegningen bør først få justert sort- og hvitpunkt så strekene er sorte og papiret hvitt. Tegningen legges så på toppen og settes til Multiply.
  Drawing with multiplied lines
 4. Raskt legge to objekter med hvit bakgrunn tett inntil hverandre uten å behøve frittlegging.
  Multiply composition
 5. Mange benytter Multiply for å mørkne et bilde ved å blende det med seg selv.

Linear Burn

 1. Kan benyttes som en flott erstatning til Multiply i mange situasjoner.
  Multiply Bevel Linear Burn Bevel
%