% %
%

#131 Photoshop Spot-farger i Photoshop

Man har normalt ikke behov for å angi spotfarger i Photoshop, men i spesielle tilfeller kan det være nødvendig.

Man kan legge til spotfarger i Photoshop ved å legge de som egne «Spot-Channels». I motsetning til for eksempel InDesign må man i Photoshop manuelt slå ut («knockout») til hvitt det som ligger under spotfargen hvis man ikke ønsker overprint.

1. Først lager jeg det området ønsker skal dekkes av en spotfarge. Planen er å dekke det gule området med en femtefarge.

Prepare area to use as a spot color

2. Så merker jeg området som skal bli en spotfarge. Dette kan gjøres ved å holde nede Cmd i OS X eller Ctrl i Windows og klikke på laget mitt for å hente det opp som en markering.

3. Jeg går så i Channels-paletten og velger «New Spot Channel...». Hvis du ikke vil gå via menyen kan du holde nede Cmd/Ctrl og klikke på knappen for å lage ny kanal.

Create New Spot Channel

4. Den spør nå om hva du vil kalle den nye spot-kanalen. Gi den et navn som stemmer med fargen trykkeriet skal benytte (for eksempel «PANTONE 361 C» eller noe i den duren). Velg så en farge som likner spotfargen. Velg så Solidity – det angir hvor gjennomskinnelig fargen skal være. Color/Solidity påvirker ikke det endelige trykkresultatet men er der så man skal få en ok forhåndsvisning.

5. Man har nå en ny kanal i filen som vil bli brukt som en spotfarge på trykk. I dette tilfellet ønsker jeg ikke overprint, så jeg må gjøre området under spotfargen hvitt (altså hvitt i de andre fargekanalene).

Spot channel

6. For å lage «knockout» så tok jeg og fyllte området som skal ha spotfarge med hvitt. Den raskeste måten her var å velge Lock Transparency (a) og fylle laget med hvitt (Edit > Fill...). Viktig: Skru av og på spotfargen (b) eller de andre kanalene for å kontrollere at alt ligger som det skal.

Knockout in Photoshop

Merknader:

  • I en del tilfeller, for eksempel hvis spotfargen angir en folie, skal man ha overprint og ikke slå ut de underliggende fargene (for det kan føre til et dårlig resultat hvis folien krymper litt eller ikke treffer perfekt).
  • Hvis bildefilen places inn i InDesign vil spotfargen dukke opp i Swatches-panelet (og kan til en viss grad overstyres derfra).

Noen relaterte tips:

%