% %
%

#158 Photoshop Fjern røde øyne

I Photoshop kan du enkelt fjerne røde øyne fra fotografier.

 1. Åpne bildet som har røde øyne.
 2. Velg «Red Eye Tool» på verktøylinjen. Dette ligger på samme knapp som Spot Healing Brush og du får det opp ved å klikke og holde på knappen.
  Red Eye Tool
 3. Trekk en firkant rundt hele øyet. Når du slipper vil Photoshop automatisk oppdage den røde pupillen og forsøke å gjøre den sort.
  Select red eye Red eye removed Red eyes removed
 4. Hvis resultatet ikke blir bra kan du forsøke å angre for så å gjenta prosessen et par ganger (hvor du trekker større/mindre rektangler rundt øyet). Hvis det ikke hjelper kan du på Options-panelet (linjen øverst) forsøke å justere pupillstørrelse og hvor mye den skal mørknes. Standardverdiene (50 %) fungerer bra i de fleste tilfeller.
  Red Eye Tool options

Fotograf-tips for å unngå røde øyne:

 • Røde øyne blir til når lyset fra blitsen reflekteres av netthinnen bak i øyet (fra en vinkel som kameraet kan se). Tar du bilde uten blits blir det følgelig ikke røde øyne.
 • Bruk en ekstern blits fremfor den innebygde hvis mulig. Jo lenger unna objektivet blitsen er, jo mindre sjanse for røde øyne.
 • Tar du bilde med blits, har kameraer vanligvis en blitsinnstilling som reduserer røde øyne. Den heter gjerne noe slikt som «red eye reduction» eller linkende med et ikon av et øye. Med denne innstillingen blinker blitsen en eller flere ganger rett før bildet tas – dette gjør at pupillene rekker å trekke seg litt sammen så åpningen inn i øyet ikke blir så stor. Reduserer problemet, men fjerner det ikke.
  Red Eye Reduction
 • Blits indirekte ved å f.eks. peke blitsen mot taket. Dette gir også vanligvis en veldig fin belysning. Fjerner røde øyne.
 • Dekk til blitsen med noe som diffuserer/sprer lyset (og gjør det svakere). Eksterne blitser har gjerne dette som ekstrautstyr, men det kan enkelt improviseres med f.eks. en bit bakepapir.
 • Beveg deg nærmere. Dette øker vinkelen mellom blitsen, øyet og objektivet, noe som gir samme effekt som å flytte blitsen lenger vekk. Merk at det kraftige blitslyset kombinert med videre vinkel for å få med det samme utsnittet ofte vil gi mindre flatterende portretter.
%