% %
%

#167 BridgePhotoshop Camera Raw

Camera Raw (ACR) er Photoshops modul for å håndtere råfiler. Råfiler vil automatisk åpne seg i Camera Raw, men man kan også åpne vanlige JPEG og TIFF-filer fra Bridge hvis man ønsker. Høyreklikk og velg «Open in Camera Raw...».

Camera Raw kan utnytte all bildeinformasjonen i råfiler (som normalt går tapt når man konverterer til et annet format) – derfor bør du utføre mye av justeringene i Camera Raw før du henter bildet opp i Photoshop for videre arbeid.

Camera Raw

Råfil + XMP-fil

Merk: Justeringer du utfører i Camera Raw er ikke destruktive. Den endrer ikke selve bildet, men lagrer justeringsvalgene du gjør sammen med filen (i en egen XMP-fil). Derfor kan du være helt sikkert på at du ikke skader originalen din. Råfiler kan tenkes på som digitale negativer.


Grunnleggende justeringer

Jeg anbefaler å begynne med å stille inn de grunnleggende justeringene; hvitbalanse, lyshet, kontrast, og liknende. Disse valgene er åpne på høyre side som standard. En grei regel kan være å starte øverst og jobbe seg nedover (selv om rekkefølgen ikke har noe å si for resultatet).

Hvis du har noe som skal være nøytralt grått i bildet så er det en pipette på verktøylinjen (White Balance Tool) som du kan benytte for å sette hvitbalansen ved å klikke på objektet.

White Balance Tool

I histogrammet oppe til høyre kan du klikke på de to små trekantene for å få en visuell advarsel der fargene «klipper».

Skarphet og støyreduksjon

Det tredje fanearket for justeringer («Detail») lar deg justere skarphet og støyreduksjon:

Detail

Disse justeringene er ordentlig synlige kun ved 100 % zoom (eller mer), så husk å forstørre bildet.

Her skal du utføre såkalt «input sharpening» som kompenserer for den svake uskarpheten man har fra kameraet. Det er med andre ord ikke en kraftig justering, og du skal altså ikke tenke på om bildet skal på trykk eller skjerm («output sharpening» er noe man gjør senere når et bilde er helt ferdig).

Du kan også redusere støy. Her skiller vi mellom luminans-støy og fargestøy. Fargestøy er lett å redusere uten at det forringer kvaliteten merkbart. Når man reduserer Luminans-støy må man gå mye mer forsiktig frem.

Merk at Camera Raws støyreduksjon er bedre enn den du finner i Photoshop.

Lens corrections

Lens Corrections

Det sjette fanearket inneholder Lens Corrections, som lar deg kompensere for forvrengning i bildet, samt vignettering og kromatisk abberrasjon. Dette verktøyet er identisk med det du finner i Photoshop.

Andre justeringer

Det finnes en mengde andre muligheter, inkludert sort-hvitt-konvertering, så når du føler deg komfortabel med de grunnleggende justeringene bør du ta en titt gjennom de andre fanearkene. Det finnes en god del kreative muligheter.

Verktøy

Midt på verktøylinjen er det en noen verktøy det er verdt å merke seg.

Tools

 • Crop lar deg beskjære bildet (husk, arbeid i Camera Raw er tapsløst, så du kan alltid endre/fjerne beskjæringen senere).
 • Straighten lar deg trekke en linje langs noe som skal være rett i bildet, så blir bildet automatisk rettet opp (rotert).
 • Spot Removal er praktisk for å fjerne uønskede flekker. Fungerer omtrent som Patch Tool/Healing Brush i Photoshop, men er noe tyngre å arbeide med.
 • Red Eye Removal kan brukes for å fjerne røde øyne.
 • Adjustment Brush kan brukes for å gjøre lokale justeringer; for eksempel lysne øynene.
 • Graduated Filter fungerer som Adjustment Brush, men lar deg trekke en gradering fremfor å male med en pensel.

Snapshots

Du kan prøve deg frem med forskjellige justeringer og lagre de som «Snapshots» i filen. Da kan du enkelt prøve deg frem med flere forskjellige innstillinger uten å måtte lage flere kopier av filen. Alle snapshots følger filen.

Snapshots

Presets

Presets er lagrede innstillinger som du ønsker å gjenbruke. De er tilgjengelige på tvers av bilder, det vil si at de i motsetning til snapshots ikke følger et bestemt bilde. Presets lar deg også lagre kun enkelte av justeringsvalgene slik at du kan f.eks. legge på en preset med en bestemt fargejustering uten uten at det endrer oppskarpingen du hadde brukt så mye tid på.

Presets

Justere flere bilder samtidig

Hvis du åpner flere bilder samtidig i Camera Raw vil de dukke opp som en liste på venstre side av skjermbildet.

Multiple Images in Camera Raw

Klikk på det bildet du ønsker å jobbe på. Du kan merke flere bilder for å gjøre samme justering på flere samtidig (for eksempel for å stille hvitbalanse og skarphet likt på en serie).

Hvis du har utført justeringer på ett bilde og ønsker å kopiere de over på noen andre bilder, stå på bildet som er utgangspunktet, merk de ønskede bildene i listen og klikk «Synchronize...». Den vil da kopiere de justeringene du velger over på alle bildene.

Workflow Options (Open/Export settings)

Nederst i Camera Raw-vinduet står det litt blå tekst. Klikk på denne for å velge hvordan bildene skal eksporteres.

Workflow Options

 • Fargerom (Color Space): En god regel er å velge AdobeRGB hvis du arbeider for print. Velg sRGB hvis du arbeider for skjerm eller føler deg usikker på hvordan fargestyring fungerer.
 • Fargedybde (Depth): Velg 8 Bits/Channel hvis du er usikker. Velg 16 Bits/Channel hvis du vil ha best utgangspunkt for videre arbeid i Photoshop (merk at filen blir større og tyngre å arbeide med). Du må alltid velge 16 Bits/Channel hvis du bruker ProPhoto RGB som fargerom.
 • Størrelse (Crop Size): La denne stå som default. Velger du større eller mindre vil den resample bildet.
 • Oppløsning (Resolution): 300 ppi er en god standard. Hvis du vet bildene bare skal brukes på skjerm kan den godt stå lavere (men det har ingen innvirkning på bildekvaliteten eller størrelsen).
 • Oppskarping (Sharpen): Dette er output-sharpening, og jeg anbefaler å ikke legge på dette nå hvis bildet skal arbeides videre med (skarphet skal da legges på senere). Hvis det skal brukes så og si direkte kan det være en god idé å utføre skarping i dette steget.
 • Åpne som Smart Object: Kan anbefales. Hvis du åpner bildet med Photoshop vil det ligge som et Smart Object i layers-panelet slik at du enkelt kan dobbeltklikke på det for å etterjustere i Camera Raw.

Åpne eller eksportere bilder

Når et (eller flere) bilder er klare, kan du trykke «Open Image» for å hente bildet over i Photoshop for videre behandling. Du kan alternativt velge «Save Image...» for å eksportere bildet rett til en fil uten å åpne det i Photoshop.

Hvis du bare ønsker å lagre justeringene du har gjort uten å konvertere/eksportere/åpne trykker du bare «Done».

Merknader:

 • Camera Raw utfører justeringene i den mest hensiktsmessige rekkefølgen selv. Det gjør altså ingen forskjell om du justerer vignettering før eller etter beskjæring, osv.
 • Camera Raw og Lightroom er kompatible; du vil få opp de samme justeringsvalgene (og de gir det samme resultatet).
%