% %
%

#181 Photoshop Bildekolasj med Smart Objects

Jeg skal nå vise hvordan du kan sette sammen flere bilder i en enkel bildekolasj som dette:

Bildekolasj

For å gjøre dette på best mulig måte skal vi bruke «Smart Objects».
Dette er et enkelt scenario hvor bildene jeg bruker er produktbilder i god kvalitet, men fremgangsmåten er generelt den samme uansett bildemateriale.

1. Opprett et nytt dokument med ønskede dimensjoner. I dette tilfellet oppretter jeg et bilde på 612x612 px.

New document

2. Nå skal vi sette inn bilder. Hvis bildene ikke behøver redigering/justering kan du sette de inn direkte som Smart Objects ved å trekke de inn i filen fra Finder/Utforsker/Bridge/osv. eller gå via File > Place Embedded... (heter bare «Place» i eldre versjoner enn CC).

3. Du kan så endre størrelse ved å trekke i hjørnene. Det er viktig å holde nede Shift for å beholde proporsjoner når du endrer størrelse. Trykk Enter for å godkjenne.

Place Embedded

5. Hvis du skal sette inn bilder du vet må frittlegges eller justeres bør du i stedet kopiere de inn i dokumentet via copy/paste (med mindre de alerede er lagret som PSD/TIFF). Høyreklikk så på laget og velg «Convert to Smart Object». Dette sikrer at Smart Objectet er i et filformat som støtter layers og transparency.

Convert to Smart Object

6. En enormt stor fordel med Smart Objects er at originalfilen ligger lagret «inne i» Smart Objectet. Dette gjør at vi transformere laget flere ganger uten å tape kvalitet (da den hver gang tar utgangspunkt i originalen)! Derfor kan du når som helst endre posisjon/rotering/størrelse på lagene. Trykk Cmd/Ctrl-T for raskt å få frem Free Transform.

7. Vi har et problem med at den hvite bakgrunnen på enkelte av bildene dekker over andre lag. Dette kan enkelt korrigeres ved å sette blending mode til «Multiply» siden de ligger på hvit bakgunn:

Normal blending mode

Multiply blending mode

8. Du kan endre innholdet i et Smart Object ved å dobbeltklikke på laget. Laget åpnes da i en ny fane. I dette tilfellet skal jeg lysne bildet av slipset så det ligger på 100 % hvit bakgrunn. Et annet typisk scenario er at du ønsker å frittlegge bildet (dette gjøres da også inne i Smart Objectet).

Open Smart Object

9. Når du er ferdig med endringene du ønsker, lukk og lagre Smart Objectet (du kan ikke endre navn/filtype). Det vil da oppdatere seg i hoveddokumentet!

Updated Smart Object

10. Lagre dokumentet ditt som PSD for å ta vare på alle lag (hvis du senere skal kunne gjøre endringer). Benytt Save for Web for å lagre en kopi for bruk på nett.

Bonus-tips: Du kan bruke filtre på Smart Objects. Da legger filtrene seg på laget som «Smart Filters» som du når som helst kan dobbeltklikke på for å endre. Du kan for eksempel bruke dette til å skarpe opp bildet ditt (merk alle lagene, konverter til Smart Object, bruk et sharpening-filter).

%