% %
%

#90 Photoshop Print med korrekte farger

I dette tipset skal jeg vise hvordan du får utskrifter med optimale farger, så nært opp til originalen på skjermen som mulig (forutsatt at du har en fornuftig kalibrert skjerm).

Kort fortalt setter Photoshop til å håndtere fargestyringen, velger profilen til din skriver/papir-kombinasjon, og skrur av all fargestyring i printerinnstillingene. Her viser jeg hvordan det gjøres.

I eksempelet bruker jeg en Canon-skriver og valgene er stort sett identiske for andre Canon-modeller. Skrivere fra andre leverandører vil ha printerinstillinger som ser forskjellige ut, men valget du skal gjøre er det samme.
Det lønner seg å ha de nyeste driverne for din skriver – dette finner du på leverandørens nettside.

Bildene i tipset er fra CS4 og CS5 men det fungerer på samme måte i eldre versjoner. Merk at i CS og CS2 må du bruke «Print with Preview...» i stedet for «Print...».

1. Åpne ditt bilde i Photoshop og gå på File > Print...

PrintBildet jeg her printer er fra xNickixstockx.deviantart.com

 1. Velg printer.
 2. Velg «Photoshop Manages Colors».
 3. Velg en fargeprofil som passer med din printer og papirkombinasjon. Hvis du har kalibreringsutstyr som f.eks. ColorMunki kan du lage din egen profil, men heldigvis følger det vanligvis med noen profiler fra leverandøren som du kan benytte. Her er det viktig å velge rett.

  I mitt tilfelle har jeg en Canon MP610. I listen heter da profilene jeg kan velge mellom «Canon MP610 series» og slutter på en bokstav- og tallkombinasjon som angir papir og printkvalitet.

  Her er en liste over hva noen av de vanskelige forkortelsene til Canon betyr:
  • MP – Matte Photo Paper
  • PR – Photo Paper Pro
  • SP – Photo Paper Plus Glossy
  • GL – Photo Paper Plus Glossy II / Photo Paper Glossy
  • SG – Photo Paper Plus Semi-Gloss
  • PT – Photo Paper Pro Platinum
  • (det kan være flere, men Canon oppgir ikke en komplett liste noe sted)
  Tallet angir kvalitet, og du ønsker her å velge det laveste tallet tilgjengelig for ditt papir (høyest kvalitet).
  SP2 betyr da «Photo Paper Plus Glossy» med kvalitet «2».

  Hvilket papir jeg har så jeg ved å lese navnet/instruksjonene som fulgte med papiret (Canon Glossy Photo Paper):
  Papirtype
 4. La Rendering Intent stå som «Relative Colorimetric». Dette gir best resultat i de fleste tilfeller.
 5. Oppløsningen på bildet bør ligge rundt 300 ppi eller høyere for optimal kvalitet. På utskrifter som skal betraktes på avstand kan man gå lavere.
 6. Trykk så «Print Settings» (I CS3 og CS4 heter denne knappen «Page Setup»).

Printer driver properties

 1. Velg korrekt papir. Dette skal være det samme papiret som du faktisk bruker, og det samme papiret som du valgte fargeprofil for.
 2. Velg Print Quality High (på dette papiret tilsvarer det da kvalitet 2 – det laveste tallet).
 3. Velg Color/Intensity til Manual.
 4. Trykk Set...

Printer Color Management

 1. Set Color Correction til None.
 2. Vi er nå klare, så du kan trykke OK; OK; Print.

Det vi her gjorde var å skru av alle automatiske fargejusteringer i printeren, og la Photoshop justere fargeverdiene på utskriften til å bli rett basert på en ICC fargeprofil (i mitt tilfelle Canon MP610 series SP2).

Har du uorignalt blekk og papir er det gode sjanser for større avvik når du bruker fargeprofilene som følger med skriveren; i så fall er løsningen å kalibrere skriveren selv med kalibreringsutstyr som f.eks. ColorMunki. Man må lage en egen profil for hver type papir.

Merk også at en skjerm og en utskrift er så drastisk forskjellige medier at man aldri vil få helt identiske farger (så ikke hold utskriften opp ved siden av bildet på skjermen og forvent at det ser helt likt ut).

Har du veldig mettede farger er det også lurt å kontrollere bildet på forhånd med Soft Proofing for å få en indikasjon på hvordan fargene vil bli.

%